Edit Content

Oficinas centrales

URD

Automatic waste collection

No farà falta canviar els contenidors, sinó incorporar-los un dispositiu

El procediment és senzill: es pitja un botó, s’acosta una targeta i el contenidor es desbloqueja. Ho comprovem amb uns de prova que ja estan en la seu d’FCC en el Polígon Industrial Riu Clar.

No obstant això, aquest tipus de contenidors intel·ligents començarà en breu a ser comú a la ciutat. S’estima que en unes dues setmanes els contenidors de les escombraries orgàniques (marró) i els de rebuig o ‘resta’ (gris) dels barris d’El Serrallo i Cala Romana tindran incorporat un sistema que només permetrà obrir-los si l’usuari s’identifica amb una targeta o una aplicació mòbil. Al setembre s’implantaran en Bonavista.

Es tracta d’una prova pilot per a veure la millor manera d’implantar aquest sistema de tancament amb vista a ampliar-lo al conjunt de la ciutat.

Premiar a qui ho fa bé

El principal objectiu és millorar la conscienciació de la ciutadania sobre la importància de separar els residus. I és que, malgrat que les dades l’any passat van ser lleugerament més positives que en anys anteriors, a la ciutat només es van reciclar el 33.17% dels desaprofitaments. És una xifra molt allunyada de l’objectiu de reciclar el 60% que marcava el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya per al 2020.

El nou sistema permetrà al Departament de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona conèixer la intensitat amb la qual un determinat domicili usa aquests dos contenidors. De moment només es tracta d’un assumpte informatiu, però la idea és que en un futur reciclar bé es premiï en la factura de les escombraries que actualment es calcula en funció de la categoria del carrer. Aquest és un dels aspecte que es vol canviar en el pròxim contracte de les escombraries previst per a 2023.

De fet en altres municipis en els quals s’està implementant el model, malgrat que els veïns encara no han vist premiat el seu esforç en la factura, el sol tancament dels contenidors ha augmentat considerablement els percentatges de separació.

Com buscar la targeta

S’espera que a principis de la setmana del 19 de juliol els veïns d’El Serrallo i Cala Romana rebin una carta explicativa del nou sistema amb informació sobre on buscar la targeta-clau o un codi QR si prefereixen tenir una App al mòbil. Això sí. Cal aclarir que la identificació no està lligada a una persona en concret sinó a un habitatge.

A més dels punts que es col·locaran al carrer per a lliurar les targetes, es realitzarà un operatiu per a lliurar-les porta a porta amb informadors que treballaran de dilluns a diumenge en diferents horaris amb la finalitat de trobar als veïns a les seves cases.

S’espera que en aquesta mateixa setmana, els contenidors ja comptin amb els dispositius de tancament durant uns dies perquè els veïns es familiaritzin abans de tancar-los. De moment, no està previst que es limitin els horaris o els dies en què es pot tirar les escombraries en aquestes dues fraccions.

S’han triat aquests tres barris perquè representen característiques diverses en quant a densitat de població, situació socioeconòmica o presència de negocis.

Després de posar-se en contacte amb altres municipis i diferents proveïdors, els tècnics municipals van decidir que en cadascun dels tres barris s’instal·li una tecnologia diferent per a comparar com funciona millor.

El model no implica un canvi de contenidors sinó que s’acobli el sistema als quals ja existeixen. La compra i la instal·lació dels dispositius es farà amb càrrec a partides del contracte de les escombraries que no es van usar l’any passat.

Campanya informativa intensiva

On si es farà un esforç econòmic important és en la informació als veïns. De fet, la campanya, que tindrà una durada de set mesos, va sortir a licitació per 51.351 euros.

A més d’informar quan es lliurin les targetes (en els punts instal·lats al carrer o a domicili), hi haurà informadors a peu de contenidor per a resoldre qualsevol dubte i reportar qualsevol problema si alguna cosa falla. També hauran de contactar amb associacions de veïns i comerciants, així com altres entitats dels barris. Tot el procés informatiu durarà almenys fins a desembre.

A aquest grup se sumaran onze agents cívics contractats en el marc del pla d’ocupació ‘TGN pel Civisme’ que s’estan formant sobre aquest tema.

El regidor de neteja, Jordi Fortuny, apunta a més, que el canvi de model es realitzarà en ple estiu, un moment en què augmenta la generació de residus, per la qual cosa considera que el treball dels agents cívics serà de gran ajuda.

Segons recorda el regidor, cada tona de ‘rebuig’ costa 100 euros cremar-la en la incineradora, alguna cosa que representa 4 milions d’euros per any per a la ciutat. Per això, assenyala reciclar correctament no només és una qüestió ecològica, sinó que també té un impacte molt gran en l’economia de la ciutat.

Veïns conscienciats

L’ajuntament ja ha posat els canvis en coneixement de la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona.

El president de la Associació de Veïns de Cala Romana, Saül Garreta, un dels barris on començarà la prova explicava que la idea els sembla «molt interessant; reciclar és molt important i cal tractar de millorar al màxim. Un dels grans problemes que tenim és l’incivisme, que en alguns casos pot ser més qüestió de desconeixement que de mala intenció… En canvi, d’aquesta manera, si la gent deixa rastre del que fa, si sap que hi ha un control, pot ser que es preocupin més a fer-ho millor».